God mad forøger vores livskvalitet, og det er faktisk slet ikke så svært at få råd til, som man skulle tro. Har man ikke råd til dyr oksemørbrad, men vil man gerne forhøje levestandarden en smule, følger her et par gode råd til, hvordan man kan lave gourmetmad, selvom du lever på budget.
Nordisk mad – lad dig inspirere
Nordisk mad bliver ved med at brage fremad på den internationale madscene, og med dens simple og naturlige tilgang til madlavning og ingredienser, kan man med stor fordel lade sig inspirere. En af fordelene herved er, at der bliver brugt en masse lokale råvarer, som kan findes i naturen. Det betyder, at man faktisk kan få flere af ingredienserne gratis, hvis man ved, hvad man skal lede efter. Den information er let tilgængelig på nettet, så det klarer du nemt med en søgning i Google. Om efteråret er eksempelvis rodfrugter, kål og svampe lette at finde i naturen.
Hæv niveauet op til gourmet
Hvis du vil hæve niveauet på din madlavning, så skal der faktisk ikke så meget til. Det handler om at tænke sine ingredienser ud af boksen. Tager man to billige, almindelige ingredienser og kombinerer dem med noget mere utraditionelt, så vil man uden den store snilde kunne mixe et måltid sammen, der smager helt fantastisk. Et eksempel her på, kunne være smørstegte, hakkede løg i en klassisk kartoffelmos, som gør den en smule sprød pg ‘crunchy’. Det behøver ikke, at være mere opfindsomt, før det tager retten til nye højder, og du vil kunne imponere dine gæster.
Herudover kan man også vælge at anvende billige ingredienser, som eksempelvis ris, æg og nudler og kombinere dem med ting, man har fundet i naturen. Der skal faktisk ikke meget til, før ting bliver smagsfulde, men det vil selvfølgelig klart være en fordel, hvis man kender lidt til forskellige smagskombinationer, der komplimenterer hinanden. Dét kan man lære ved at vælge et éndagskursus eller ved at prøve sig frem.
Gode råd til desserten
Når man skal lave dessert, er der mange valgmuligheder. Også her er der penge at spare, hvis man vælger at gå i naturen, hvor det er muligt at finde en masse lækre frugter – uanset sæson. Om sommeren vil man kunne anvende køkkenhaven til stor fordel, men om efteråret og vinteren er det mere æbler, pærer og bær, der vil kunne anvendes i desserten.